Още през 2009 г. Центърът за изследване на  демокрацията публикува

...
Още през 2009 г. Центърът за изследване на  демокрацията публикува
Коментари Харесай

Мартин Владимиров: Борим се със зомбитата на енергетиката под формата на гигантски ненужни и комерсиално неоправдани проекти

Още през 2009 година Центърът за проучване на  демокрацията разгласява първия си огромен разбор на проблемите в българската енергетика, концентрирайки се върху управническите дефицити, които подкопават енергийната и климатичната сигурност. За страдание, една огромна част от тези пробойни в институционалната рамка и в метода, по който се взимат решенията в българската енергетика не са се трансформирали. Все още се борим със зомбитата на българската енергетика под формата на великански ненужни и комерсиално неоправдани планове, тръбопроводи, нуклеарни централи, акумулатори и други сходни, които на процедура закрепостяват развиването на енергийния бранш. Това разяснява в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " Мартин Владимиров, директор стратегия “Енергетика и климат " в Центъра за проучване на демокрацията.

По думите му все още не се наблюдават разумни и дълготрайни решения: " По този метод ние не изпълняваме рамката, под която сме се подписали още преди присъединението ни към Европейски Съюз, а точно да реализираме една устойчива енергийна система, основана на сигурност на доставките и декарбонизация на стопанската система ", обърна внимание Владимиров.

Той изясни, че енергиен план в Европа следва да се случва на основата на дребни вложения, на вложения в дребни по мярка и потенциал мощности за произвеждане на електрическа енергия от възобновими енергоизточници, в това число фотоволтаици на покривите.

" По принцип това е и европейската рамка под която сме се подписали за метода, по който би трябвало да се реализира енергийния преход. Тоест, не би трябвало да сме заключени в няколко огромни вложения, които в действителност, освен евентуално дебалансират енергийната система, тъй като концентрират прекалено много сила в малко точки в енергийната система, само че и основават чувството, че енергийния преход обслужва съответни частни ползи, а не ползите на жителите като цяло.

Защото енергийният преход и декарбонизацията, това е промяна на цялото общество. И всички ние би трябвало да сме въвлечени в нея, т.е., би трябвало да се децентрализираме от зависимостта ни от централната електроенергийна система, от централното топлинно доставяне. Ние всички можем да бъдем дейни енергийни производители, както и консуматори, което в дълготраен проект значи сигурност на доставките, защото няма да подвластен от импорт на енергийни първични материали. Означава по-ниски сметки за сила и надлежно повече благоприятни условия за вложения в други сфери на публичния живот. И на трето място, значи по-бърза декарбонизация и по-бързо понижаване на излъчванията ", разяснява Мартин Владимиров.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР